CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, December 12, 2008

JumAAt...

Assalamualaikum sekali lagi saya ucapkan kepada semua pembaca sekalian.sedar tak sedar kita sudah tiba kepada hari Jumaat. hari yang penghujung dalam minggu ini..haih..cepat betul masa berlalukan..sedar tak sedar dah berlalu seminggu,tak lama lagi setahun then bertahun-tahun dan akhirnya kita semua akan mati dan bertemu dengan pencipta kita iaitu Allah s.w.t. masa itu,tiada sesiapa pon yang dapat tolong kita melainkan amalan kita semasa hidup di dunia ini kan??

so,hari ini memandangkan hari jumaat,ingin saya sentuh sedikit berkaitan dengan Jumaat. kisah ini dah biasa berlaku kepada semua lelaki yang menghadiri khutbah jumaat. yelah,kalau bukan laki sape lagi ye tak..okay,apa yang amat menyedihkan ialah,jemaah jumaat nih tak tahu yang solat tahiyatul masjid tuh amat dituntut oleh Nabi s.a.w. kebanyakkannya menganggap bahawa,kalau datang masjid then imam tengah berkhutbah kena terus duduk dan dengar khutbah..

bukan begitulah saudara-saudaraku sekalian.. dalam satu hadis yang bertaraf sohih ( jika saya tidak lupa) ada satu kisah,masa itu,Nabi s.a.w tengah berkhutbah then datang seorang jemaah nih,masuk je masjid terus duduk. Nabi s.a.w pon berhenti berkhutbah lalu terus menyuruh lelaki itu bangun untuk solat tahiyyatul masjid. tengok? betapa penting nya solat sunat tu hkan..tapi ramai yang tak tahu dan ada jugak tu yang malas nak buat. padahal kan solat itu amat dituntut??

masa kita sihat ni lah kita nak beribadat kepada Allah s.w.t. betul tak? takkanlah nak tunggu sampai kita sakit dan nak dekat mati baru nak bertaubat?? ada satu kisah nih,ada seorang lelaki.dia nih jarang solat dan suka pulak nak merokok ( p/s: hukum merokok adalah haram!!) ditakdirkan oleh Allah s.w.t, dia sakit kena kanser. habis lumpuh semua badan. dah tak boleh bergerak. maka semenjak hari itu dia insaf dan jadi orang yang mengajak kepada kebenaran. suatu hari,ada seseorang datang kepadanya lalu bertanya " jika diberikan peluang kepadamu,apakah benda yang paling engkau inginkan?" lalu jawab si pesakit itu tadi," jika aku diberikan peluang untuk meminta satu benda,aku ingin meminta kepada Allah s.w.t agar Dia menyembuhkan aku hanya sekadar untuk satu minit agar aku mampu untuk bersujud kepadanya,kemudian jika Dia mahu mematikan aku,aku reda." lihat,betapa terseksanya pesakit tuh sebab dia dah tak boleh sujud memandangkan badan dia dah lumpuh. so,bagi kita yang masih sihat walafiat nih,gunakan peluang kita untuk beribadat dan bersujud mengabdikan diri kita yang hina ini kepada Allah s.w.t.

bukanlah diri ini merupakan yang terbaik,namun sama-samalha kita saling ingat-mengingati sesama muslim memandangkan peringatan itu akan menaikkan seseorang itu.so,andai anda bersalah,saya ingatkan dan jika saya pula yang berbuat kesalahan,anda tegur. moga-moga kita sama-sama mendapat keberkatan daripada Allah s.w.t..

mati itu pasti,hidup INSYAALLAH!!

0 comments: