CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, July 22, 2009

Apabila hatiku mula tertanya....

Aku merenung ke jendela..Melihat hujan yang turun lebat membasahi bumi. Entah mengapa hati keciku mula berkata-kata. Mengatur bicara yang tidak ku tahu asalnya dari mana. "kenapa akhir-akhir ni asyik hujan ek?"

Pernahkah anda semua berfikir? Menggunakan minda dan akal yang dikurniakan oleh Allah s.w.t? Atau selama ini,anda hanya membiarkan minda dan akal anda tersimpan berhabuk di telan zaman? Anda hanya mahu menelusuri kehidupan yang sementara ini tanpa memanfaatkan anugerah yang dikurniakan oleh Allah s.w.t?

Jika benar,maka anda memang suka disamakan dengan haiwan melata. Bayangkan,memiliki wajah yang kacak,cantik,namun taraf anda hanyalah seperti haiwan. Dimanakah kemuliaan anda sebagai seorang manusia?

Untuk itu para pembaca sekalian,gunakan minda,gunakan akal anda untuk merungkai masalah dalam kehidupan anda. "tapi saya tak ada benda nak fikir laa", mungkin ini jawapan anda,namun kadang kala,kita tak memerlukan sebarang masalah untuk menjana minda kita untuk berfikir..

Sebagai contoh,pengalaman saya,sewaktu melihat hujan yang turun.(Padahal kalau nak diikutkan,apalah sangat yang nak dihairankan dengan turunnya hujan,ya tak?)

Tiba-tiba saya terfikir,mungkinkah hujan yang sering kali turun ini adalah untuk menghilangkan jerebu yang sedang melanda? Mungkin ya,mungkin juga tidak. Tapi,apa yang penting,selagi mana anda dapat menggunakan akal anda unntuk berfikir,maka anda telah melakukan kebaikan dengan pemberian kurniaan Allah s.w.t.

At least,tidak anda biarkan ia berhabuk begitu saja. Cabar minda dan akal kita. Uji ia dan gunakan sehingga tahap yang maksimum. Renung kejadian dalam kehidupan kita then relate kan dengan kekuasaan Allah s.w.t.

Maka,apabila kita berjaya berbuat begitu,InsyaAllah,jadilah kita ini,diantara orang-orang yang tahu erti bersyukur dengan kurniaan Allah s.w.t.


Allah s.w.t berfirman dalam surah al-A'raf ayat 179

“Dan sesungguhnya kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka memiliki hati, tapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka memiliki mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kebesaran Allah), dan mereka memiliki telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu seperti binatang ternak, bahkan lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai”0 comments: